Concursul național pentru liceeni EUROSCOLA, ediția a IX-a (2016-2017)

„Criza refugiaților într-o Europă a valorilor”

Conştientizând gravitatea crizei refugiaților, o problemă umanitară excepțională cu care se confruntă Uniunea Europeană şi influenţa directă a acesteia asupra noastră şi a societăţii în care trăim, urmărind dezvoltarea personalităţii elevilor prin activităţi de voluntariat şi educarea lor în spiritul valorilor europene, Liceul Pedagogic ,,Mircea Scarlat,, Alexandria desfăşoară în perioada 17 mai 2016 – 8 octombrie 2016 proiectul: cu titlul ”Criza refugiaţilor într-o Europă a valorilor”, subtitlul – ”Oameni ca tine, oameni ca mine”, cu care instituţia se înscrie la ediţia a IX-a a Concursului naţional pentru liceeni EUROSCOLA (2016/2017).

Grup țintă: elevii Liceului Pedagogic ,,Mircea Scarlat’’ Alexandria, elevi din alte licee, profesori, părinți, instituţii partenere, comunitatea locală şi naţională, semnificând 240 de cetăţeni români din zona sudică a ţării (zonă principală de implementare a proiectului).

În condițiile în care din ce în ce mai multe familii sunt forțate să-și abandoneze casele din cauza războiului, apare o nevoie crescută de a spune publicului cine sunt refugiații și de ce aceștia au nevoie de protecție. Tinerii sunt viitorul Europei. Talentul, energia și creativitatea lor vor ajuta Europa să conştientizeze şi să găsească soluţii pentru  gestionarea eficientă a problemei migraţiei. Situaţia sutelor de mii de oameni care fug din țara lor, victime ale războiului, sărăciei și traficanților are un impact profund atât asupra populaţiei, cât și asupra societății și a economiei.

Fiind motivaţi de lipsa de contact şi de informaţii privind situaţia cu care se confruntă Europa în ceea ce priveşte problema refugiaţilor, proiectul îşi propune să deruleze o campanie de conştientizare în masă asupra problemei migraţiei într-un mod artistic, cu scopul de a evidenţia impactul direct al acesteia asupra cetăţeanului european, dar mai ales asupra societăţii şi a unităţii europene şi de a insufla atitudinea şi dorinţa de implicare în combaterea prezentei probleme.

Plecând de la premiza că fenomenul migraţiei trebuie tratat din toate punctele de vedere: stabilitate economică şi politică, drepturile omului, siguranţă,  gestionarea crizelor, precum şi aspectele umanitare şi cele legate de dezvoltare şi de mobilitate,  proiectul include 24 de tineri care, mai întâi, trebuie să se informeze şi să cerceteze problema în cauză, urmând să pună bazele unui scenariu şi să realizeze o piesă de teatru cu scopul de a transmite cât mai uşor mesajul proiectului  la nivel naţional şi  internaţional. Spectacolul de teatru se adresează persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 60 de ani. Se are în vedere realizarea unui film al spectacolului care va fi difuzat nu numai în instituţia de învăţământ de care aparţin membrii echipei, anume Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat”, dar şi pe website-ul A.C.T.O.R.

În cadrul proiectului piesa de teatru va fi jucată în patru locaţii diferite: sala de şedinţă a primăriei municipiului Alexandria, biblioteca judeţeană “Marin Preda” Teleorman, la nivel local şi la Centrul Educaţional de Teatru Replika şi la Universitatea Lumina Bucureşti, la nivel national.

Obiectivele proiectului:

 • O mai bună cunoaştere a Uniunii Europene şi a valorilor pe care se întemeiază aceasta;
 • Informarea si constientizarea cu privire la problema migraţiei, a crizei refugiaţilor si a impactului acestora asupra cetăţeanului şi societăţii naţionale şi europene;
 • Responsabilizarea tinerilor cu privire la asumarea unui rol într-un proiect cu dezvolare durabilă cu cauză socială; Dezvoltarea competenţelor regizorale, scenografice, de actorie şi de comunicare verbală şi non-verbală;
 • Dezvoltarea unor abilitati si tehnici de scriere a unui scenariu pentru piesa de teatru;
 • Îmbunătăţirea competenţelor de comunicare şi lucru în echipă;
 • Înţelegerea si promovarea multilingvismului, multiculturalismului, şi a “normalităţii” în diversitate culturală (înlăturarea stereotipurilor şi a prejudecăţilor);
 • Realizarea filmului de prezentare a spectacolului de teatru şi promovarea lui pe site-ul liceului.

Perioada de implementare: 17.05.2016 – 8.10.2016

Parteneri:

 •  A.C.T.O.R.- Cultural Association for Theatre and Origami in Romania,
 • Posturile locale de televiziune TRTV, MEDIA SUD,
 • Primăria Municipiului  Alexandria,
 • Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Teleorman,
 • Biblioteca Judeţeană “Marin Preda” Teleorman,
 • Inaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi,
 • Fundaţia ED SA MIŞKA, pentru a crea un impact durabil al proiectului în comunitate și în rândul tinerilor și care ne-au sprjinit în activitățile desfășurate, aducându-și contribuția la finalizarea cu succes a proiectului.

Rezultate selectie

A.C.T.O.R., liceenii și concursul național Euroscola 2016

Proiect Euroscola 2016 – 2017

Criza refugiaților într-o Europă a valorilor